Burdur, Güneybatı Anadolu Göller Bölgesi'nde yer almaktadır. Sınır 36-53 ve 37-50 kuzey enlemleri ile 29-24 ve 30-53 doğu boylamları arasındadır. İlin yüzölçümü 7.175 km2'dir. İlin doğu ve güneyinde Antalya, batısında Denizli, güneybatısında Muğla, kuzeyinde Afyon ve kuzeydoğusunda Isparta illeri bulunmaktadır.

İl topraklarının %2,7'sini plato, %19'unu ova oluşturmaktadır. %60,6'sı dağlık, %17,6'sı engelli arazisidir. Toprak killi ve kireçli bir yapıya sahiptir. Burdur'un deniz seviyesinden yüksekliği 963 metredir.

Burdur il nüfusu: 267.092

Bu nüfusun %72,4'ü şehirlerde yaşıyor (2020 sonu). İlde km2'ye 37 kişi düşmektedir.

(Merkez ilçede bu sayı 71'dir.) İlde yıllık nüfus %1,37 oranında azalmıştır. 2021 yılı TÜİK verilerine göre merkez ilçe ile birlikte 11 ilçe, 15 belediye, 127 mahalle ve bu belediyelerde 193 köy bulunmaktadır.

  • Güneyden Batı Toroslar üzerindeki Boncuk Dağları,
  • Elmalı Dağ ve Katrancık Dağı,
  • Doğudan Kuyucak ve Dedegöl Dağları,
  • Kuzeyden Burdur Gölü ve Karakuş Sıradağları,
  • Kuzeyden Acıgöl ve Eşeler Dağları gibi doğal bir sınır ile çevrilidir.

Şehir, Teke Bölgesi'nin kültür başkentidir. Öncelikle insan ve doğa ilişkisini konu alan Teke Zortlatması keçinin hareketini anlatan ve şehrimize has bir oyundur.

  • Ayrıca Teke Zeybeği
  • Serenler Zeybeği
  • Al Yazma Zeybeği
  • Avşar Zeybeği
  • Kezban Yenge

İğdem Fallu, Gabardıç gibi oyunlar da şehrimizin bilinen oyunlarıdır.

Cura, Kabak Kemane ve Sipsi bu oyunlarda en çok çalınan enstrümanlardır.

Burdur Adı Nereden Geliyor?

Burdur, Akdeniz Bölgesi'nin batısında ve Göller Bölgesi'nde yer almaktadır. Burdur adının nereden geldiği konusunda çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Burdur adıyla ilk görüş, Polydorion kelimesinin daha sonra Polydor ve oradan da Burdur olarak değiştirildiği yönündedir.

İkincisi ise Limobrama Göl Şehri anlamına gelen Limobria kelimesinden türemiş Burdur. Daha sonra Burdur olarak değiştirilmiştir. Ancak Antik Çağ'da Burdur'un yerinde herhangi bir kent olup olmadığı bilinmemektedir. Bu nedenle bu iki ismin ne zaman kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir.

Üçüncü ve en akla yatkın olan ise Burdur şehrini kuran Türkmen boylarından Kınalı Oymağı'nın kalacak yer ararken bölgenin güzelliği karşısında "Cennet burada" demesidir. Böylece “Burada Dur” kelimesi zamanla hece eksiltmesine uğrar ve Burdur ismine dönüşür.

Burdur'un Tarihi:

Tarih Öncesi Çağ, Neolitik Çağ'a kadar uzanır. Klasik Yunan Çağı'nda Psidia olarak adlandırılan bu bölgeye Türklerin gelişi 1071 Malazgirt Savaşı'na kadar uzanır. Bugünkü topraklar Anadolu Selçuklu Devleti idaresinden sonra Hamitoğulları Beyliği'nin eline geçmiştir. 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1852 yılında yapılan yerel yönetim reformu ile Burdur Sancağı olmuş ve Cumhuriyetle birlikte 11 merkez olmuştur. Şu anda Burdur ili merkez ilçe ile birlikte 11 ilçeden oluşmaktadır.