Burdurlu, ünlü sanatçıları, sizin için derledik.

Burdurlu ünlü sanatçıları, sizin için derledik. Burdur'un, kültürüne zenginlik katan değerleri tanıtmaya devam edeceğiz. Geçmişten günümüze, ilimiz için emek veren dostlara teşekkür ederiz.

Gül Emekçi

THM Sanatçısı. 1975 yılında öğretmen olan ailesinin görev yerlerinden Uşak-Sivaslı ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Burdur'da tamamladı. Çocukluğundan itibaren teke ve ege yöresinin müzikleri ile ilgilendi ve türküleri yorumlamaya başladı. Liseyi bitirdiği 1992 yılında Ege Ün. Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi bölümünü kazandı.

Konservatuvar öğrencisi iken 1995 yılında TRT İzmir Radyosunun açmış olduğu sözleşmeli ses sanatçısı sınavını kazandı. Bu kurumda 5 yıl solist olarak görev yaptı. Kültür Bakanlığı etkinlikleri de dahil olmak üzere birçok konser verdi. 2004 yılında içinde Burdur türkülerinin de yer aldığı "SAKLI TÜRKÜLER" isimli albümünü çıkardı.

Bu albümde Sümer Ezgü ve Celal Vural ile birlikte çalıştı.2009 yılında "MÜNÜSE" albümünü çıkaran sanatçı aynı zamanda bu albümün yönetmenliğini de yaptı. Önemli bir dinleyici kitlesine ulaşan sanatçı, güçlü, tok ve lirik bir bir sese sahiptir. TRT'de yaptığı çalışmalar ve senfonik tarz çalışmaları da mevcuttur. Ege ve Anadolu'nun değişik yörelerini kendine özgü yorumuyla seslendirmektedir. Albümlerinde mutlaka Burdur türkülerine de yer veren sanatçı zaman zaman dernek gecelerimizde de sahne alarak destekte bulunmuştur.

Hamit Çine

1926'da Burdur'da doğdu. Adi Hamitoğulları'ndan gelir. İlk ve orta Okulu Burdur'da Liseyi İstanbul'da tamamladı. Agop Ustanın dükkanında bir gün Muzaffer Sarısözen'le tanıştı. TRT İzmir Radyosuna saz sanatçısı olarak alındı. Serenler Zeybeğinin oyun ve türkü olarak tanınmasında büyük katkıları oldu. 1982'de TRT'den emekli oldu. 1985-86 yıllarında Ege Ün. Dev. Konservatuvarında öğretim görevlisi olarak çalıştı.Teke yöresinin folklor yapısı üzerine birçok araştırması mevcuttur. Teke yöresi oyunlarının orijinal yapıları üzerine titremektedir. Tam bir Burdur aşığıdır.

TRT arşivlerine birçok derleme eser kazandırmıştır. Aynı zamanda önemli bir bestecidir. Son zamanlarda Hadi Gali Sen de Gel" isimli beste türküsü dillerden düşmemiştir. Burdur ile ilgili her türlü olay ve aktivitenin içinde onu görebilirsiniz. Derneğimizin kurucularından olup dernek çalışmalarımızda her zaman yanımızda yer almıştır.

Salih Urhan

TRT İzmir Radyosunda saz (kabak kemane) sanatçısı olarak görev yapmıştır. Halen EGE Üniversitesi Devlet Konservatuvarında eğitmenlik yapmaktadır. TRT arşivlerine Burdur kaynaklı birçok derleme eser kazandırmıştır. Yöre sazımız kabak kemaneyi Türkiye'ye tanıtan sanatçı olarak bilinir. Halk müziğinin duayenlerinden olan sanatçı dernek etkinliklerimizde her zaman derneğimizin yanında yer almış bir memleket sevdalısıdır.

Şahin Akay

TRT İzmir Radyosu sanatçısı. 1960 yılında Burdur'da doğdu. İlkokulu köyde, orta ve lise öğrenimini Gölhisar'da tamamladı. Bağlama, sipsi ve zurna çalmayı kendi kendine öğrendi. 1981 yılına kadar yöredeki düğünlerde çalıp söyledi. O'nun müzik kültürünün temelleri bu düğünlerde atıldı. 1981 yılında TRT'nin açmış olduğu yetiştirilmek üzere saz sanatçısı sınavını kazandı ve 1985 yılında kadrolu sipsi sanatçısı olarak İzmir Radyosunda göreve başladı.

1987'de kaval sanatçısı 1989'da da solist sanatçı ünvanlarını aldı. Yöre türkülerini çok iyi okumasının yanı sıra iyi bir bozlak yorumcusudur. TRT FM'de canlı yayın sunuculuğu yaptı.TRT'nin yurt içi ve yurt dışı konserlerinde görevler yaptı. Birçok derlemesi olup besteci kimliğine de sahiptir. Halen İzmir radyosundaki görevini sürdürmektedir. Evlidir, Avşar ve Eren adında iki oğlu vardır.Zaman zaman dernek etkinliklerinde sahne alarak destek sağlamıştır.

Leyla Buhara (Ressam)

1950 Burdur doğumlu resim ve fotoğraf sanatçısıdır. Çalışmalarında leke, renk ve bareket anlayışı ile kendisini ifade eder. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği, İzmir Kültür Sanat Derneği ve GESAM üyesidir. Yurt içi ve yurt dışında birçok sergi açmıştır. Çalışmalarını İzmir Foça'daki atölyesinde sürdürmektedir. Dernek yönetim kurullarında görev almış, bağışladığı tablolarla derneğimize katkıda bulunmuştur.